Υπηρεσίες

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία βασίζεται στη χρήση φυσικών μέσων, μηχανημάτων και ασκήσεων, με στόχο την πλήρη ίαση και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Στο κέντρο μας παρέχουμε υπηρεσίες αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας που καλύπτουν όλο το φάσμα των μυοσκελετικών, νευρολογικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων.

Μετά την τελική διάγνωση, θέτονται οι στόχοι και δημιουργείται εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας για κάθε ασθενή το οποίο χωρίζεται σε διάφορες φάσεις ανάλογα με την πάθηση:

→  Τη φάση της μείωσης του πόνου και της φλεγμονής
→  Τη φάση της αποκατάστασης του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και της μυικής διατασιμότητας
→  Τη φάση της επαναφοράς της μυικής δύναμης και αντοχής
→  Τη φάση της επανεκπαίδευσης του συντονισμού κινήσεων

Η θεραπεία επιτυγχάνεται τόσο με φυσικά μέσα, δηλαδή το φως, το νερό, την κίνηση, τη θερμότητα, όσο και με την βοήθεια της τεχνολογίας. Μια συνεδρία φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει πολυάριθμες τεχνικές και μεθόδους.

Κάποια από τα φυσικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η ηλεκτροθεραπεία, ο θεραπευτικός υπέρηχος, η διαθερμία, το παραφινόλουτρο, τα κρουστικά κύματα (shockwave), το taping και η μάλαξη. Πολύ σημαντική επίσης είναι η εφαρμογή εξειδικευμένων ασκήσεων ανάλογα με την πάθηση, τους στόχους και τη φυσική κατάσταση του κάθε ασθενούς.
Η φυσικοθεραπεία συνεισφέρει σημαντικά και στην αποκατάσταση των ασθενών μετεγχειρητικά, αφού χάρη σε αυτήν, οι ασθενείς έχουν ταχεία επιστροφή στην φυσιολογική τους δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές.

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία
Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες παθήσεις των πνευμόνων. Ενδείκνυται σε οξείες και χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως βρογχίτιδα, άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α. Βασίζεται στην παροχέτευση των βρόγχων από τις εκκρίσεις και στην αναπνευστική γυμναστική, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή.
Βασίζεται σε ειδικές ασκήσεις αναπνοής, ενίσχυση του βήχα και ενδυνάμωση των μυών που συμμετέχουν στην αναπνοή.

Χρησιμότητα του Γυμναστή Αποκατάστασης (Rehab Trainer)
Η παρουσία γυμναστή σε προγράμματα αποκατάστασης είναι καθοριστική προς το τέλος των προγραμμάτων, εκει όπου ο ασθενής εχει αποκτήσει σχεδόν το πλήρες εύρος κίνησης της τραυματιασμένης περιοχής, δεν υπάρχει έντονο άλγος και αρχίζει η έντονη μυική φόρτιση/ενδυνάμωση.
Στο σημείο αυτό ο γυμναστής αναλαμβάνει την ενδυνάμωση, τη μεγιστοποίηση της νευρομυικής συναρμογής, της ισορροπίας, της ευκινησίας και γενικότερα την επανένταξη στην κανονικότητα.
Σε περιπτώσεις αθλητών ο γυμναστής αποκατάστασης είναι παρών στον καταρτισμό προγραμμάτων επαναφοράς του αθλητή στο γήπεδο και σε στενή επικοινωνία με τον προπονητή/γυμναστή του.

Επίσης, σε περιπτώσεις παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ή αρθρώσεων ο γυμναστής αποκατάστασης (rehab trainer) στο τελικό στάδιο διδάσκει στον ασθενή ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που προστατεύουν την προβληματική περιοχή και ταυτόχρονα επιτρέπουν την εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων του ασθενή, για ένα επιθυμητό επίπεδο ποιότητας ζωής.